ΤΑ ‘’ΠΡΕΠΕΙ’’ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Στο άκουσμα των Χριστουγέννων μικροί και μεγάλοι φωτίζονται με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Το μυαλό γεμίζει με χαρούμενες εικόνες όπως δέντρο, Άγιος Βασίλης, δώρα, γλυκά, στολισμένοι δρόμοι, ξεκούραση διακοπές. Για πόσους,  όμως αυτό ισχύει πραγματικά? Άλλωστε τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και μελαγχολίας παρατηρούνται στις γιορτές. Η γνωστή σε όλους ‘’μελαγχολία των Χριστουγέννων’’.




Στην ζωή μας μεγαλώνουμε με αμέτρητα ‘’πρέπει’’. Αυτά είναι που έχουν και τον πρώτο ρόλο στις γιορτινές μέρες, τα οποία ευθύνονται για όλα τα καταθλιπτικά αισθήματα που μπορεί κάποιος να βιώσει μέσα στις γιορτές.




ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσεις δώρα.

Πόσο επίπονο και για το πορτοφόλι μας και για την καρδιά μας αυτό τo ''πρέπει'', ειδικά στις μέρες τις οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Μπορεί το να αγοράζουμε δώρα σε κάποιον να μας γεμίζει εσωτερικά και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας, μόνο όμως όταν γίνεται με πραγματική θέληση και είναι ένα  δώρο απλό, συμβολικό  και γεμάτο από αγάπη. Είναι Χριστούγεννα και πρέπει να αγοράσω στον σύντροφό μου το αγαπημένο του τάμπλετ, στην αδερφή μου εκείνο το ακριβό φόρεμα που της άρεσε. Όχι δεν πρέπει. Τα Χριστούγεννα είναι για να επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά.

ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεσαι συνέχεια με πολλά άτομα και κυρίως με την οικογένειά σου.

Όντως τέτοιες μέρες όλοι μας και σαν μεσογειακός λαός που είμαστε άλλωστε, επιθυμούμε να τις περάσουμε εθιμοτυπικά με την ζεστασιά της οικογενείας μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό γίνεται υποχρέωση? Για πολλούς η χριστουγεννιάτικη περίοδος  μπορεί να είναι αφορμή για προσωπική ενδοσκόπηση, για ηρεμία και χαλάρωση, για ένα ταξίδι μακριά από όλους και όλα, χωρίς πολύ κόσμο και συγγενείς. Κάποια άτομα από τη φύση τους είναι μοναχικά, όποτε όταν βλέπουν όλους τους άλλους να βρίσκονται σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια, αυτά τα άτομα βιώνουν έντονα τον αποκλεισμό και την μειονεξία.

ΠΡΕΠΕΙ να δείχνουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι όλες τις μέρες των γιορτών.

Τι γίνεται όμως με τα καθημερινά προβλήματα που μας ταλανίζουν? Παύουν  δια μαγείας να υφίστανται λόγω γιορτών? Όχι φυσικά. Λογικό είναι ως ανθρώπινα όντα να μην μπορούμε να ξεχάσουμε και να κάνουμε πως δεν υπάρχουν. Αν είναι να θυμηθούμε τα προβλήματά μας ημέρες των γιορτών να τα θυμηθούμε. Και αν θέλουμε να θυμώσουμε και να κλάψουμε, τότε ας το κάνουμε. Δεν μας το απαγορεύει κανείς, επειδή είναι Χριστούγεννα.

Χαλάρωσε και μην πέφτεις στην παγίδα της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας. Μην πιέζεσαι να πάς ή να κάνεις κάτι που δεν επιθυμείς.
Αν δεν σου αρέσει το μελομακάρονο απλά μη το φας. Και αν δεν σου αρέσουν τα Χριστούγεννα, σκέψου ότι είναι μία καθημερινή μέρα όπως όλες οι άλλες.

Μην σταματήσεις όμως ποτέ να πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη! Και στα θαύματα. Και σε μία καλύτερη, δημιουργικότερη χρονιά. Όλα είναι στο χέρι μας. Μη συγκρίνεις τα φετινά Χριστούγεννα με τα προηγούμενα. Αλλά πάντα να συγκρίνεις την χρονιά που φεύγει με την περσινή. Να αναλογίζεσαι και να είσαι περήφανος για όσα κατάφερες.

 Και τέλος, να είσαι πάντα ικανός να πεις ‘’Κάθε χρόνο και καλύτερα!!’’