ΜΙΑ ΜΑΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΤΡΑ

Λένε πως ''Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα  κρύβεται πάντα μία γυναίκα''..............





Εγώ θα προσθέσω πώς πίσω από κάθε άντρα κρύβεται πάντα η μητέρα του!


Αν μας έβαζαν να αναλογιστούμε ποιο θεωρούμε το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή μας, ένα μεγάλο ποσοστό θα απαντούσε την μητέρα του, καθώς αυτή έρχεται πάντα πρώτη στο μυαλό. Όταν τρομάζουμε ή έχουμε να μοιραστούμε ένα συνταρακτικό νέο, τρέχουμε πρώτα στη μαμά μας. Και αυτό είναι λογικό, καθώς η μητέρα μας είναι το άτομο που αντικρίσαμε πρώτο, που μας έφερε σ’αυτόν το κόσμο, μας μεγάλωσε με φροντίδα, ανιδιοτέλεια και αγάπη(σε ιδανικές συνθήκες). Είναι αυτή που έκρυβε τα μυστικά μας από τον πατέρα μας, αυτή που μας χάιδευε και μας σκέπαζε λίγο πριν κοιμηθούμε.

Συνήθως, σε υγιείς οικογένειες η σχέση μητέρας- κόρης παραμένει καλή ακόμα και όταν περνούν τα χρόνια. Τα κορίτσια μεγαλώνοντας προσπαθούν να είναι αυτόνομες γυναίκες για να γίνουν αυτές στη συνέχεια μητέρες.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα αγόρια και τις μητέρες τους?

Σίγουρα η σχέση μητέρας γιου είναι πολύ ιδιαίτερη. Από τη στιγμή που μία γυναίκα θα γεννήσει έναν γιο, γνωρίζει ότι είναι ο ένας και μοναδικός άντρας της ζωής της( παραμερίζοντας πολλές φορές και τον ίδιο τον σύντροφό της). Τι συμβαίνει όμως σε μία μη υγιή σχέση μητέρας- γιου ή όπως αλλιώς θα ονόμαζαν οι ψυχαναλυτές στον ‘’γάμο’’ μεταξύ τους?

Πόσες φορές δεν ακούσαμε ‘’Αυτός είναι παντρεμένος με τη μάνα του!’’, από μία γυναίκα όπου διαπιστώνει ότι η μητέρα του συντρόφου της παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταξύ τους σχέση. Αυτός ο ‘’συμβολικός γάμος’’ μεταξύ μητέρας-γιου παρατηρείται συνήθως όταν ο σύζυγος πατέρας είναι απών ή ακόμα και όταν η μητέρα δεν νιώθει αληθινά αισθήματα για τον σύζυγό της, τον παραμελεί και δίνει όλο της τον εαυτό και την φροντίδα της στο αγοράκι της. Ακόμη, οι γυναίκες που ερωτεύονται τον γιο τους είναι αυτές που έχουν συζύγους αδιάφορους, που δεν τις υπενθυμίζουν τη γυναικεία τους φύση, τον έρωτα και την αγάπη.

Πολλές μητέρες θεοποιούν τον γιο τους, του κάνουν όλα τα χατίρια, τον φροντίζουν απεριόριστα, παραμελώντας τον σύζυγο-πατέρα, ο οποίος με τη σειρά του απομακρύνεται τόσο από την ίδια όσο και από το παιδί του.Έτσι μεγαλώνει ένας άντρας εξαρτημένος από την μητέρα του, όπου σε οποιαδήποτε μέλλουσα σύντροφο ψάχνει κομμάτια και χαρακτηριστικά αυτής. Την  επιθυμεί ακριβώς ίδια, την συγκρίνει μαζί με την μαμά του με αποτέλεσμα να καταλήγει μόνος του, αφού απογοητεύεται που δεν βρίσκει μία γυναίκα ολόιδια με τη μαμά του για να νιώθει ασφάλεια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο φυσικά και δεν είναι φυσιολογικό. Οι μητέρες πολλές φορές επιθυμούν μέσω του γιου τους να διαμορφώσουν τον ιδανικό άντρα που δεν είχαν ποτέ. Συχνά, μάλιστα απευθύνονται και αναφέρονται σε αυτόν με φράσεις που θα ταίριαζαν μόνο σε μία ερωτική σχέση όπως ‘’μωρό μου’’, ‘’ερωτά μου’’. Αυτές οι γυναίκες συνειδητά ή όχι επιθυμούν να είναι μοναδικές και θαυμαστές στα μάτια του γιου τους. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την μελλοντική σύντροφο  και για τον πιθανό μελλοντικό γάμο του άντρα. Αυτός θα επηρεάζεται μία ζωή από την μητέρα του, η οποία με τη σειρά της θα αδυνατεί να καταλάβει ότι ο γιος της ενηλικιώθηκε, θα κριτικάρει τις επιλογές του και τον τρόπο ζωής του ζευγαριού και η νύφη από την δική της πλευρά θα νιώθει ανήμπορη να αντιδράσει και θα συγκρούεται με την πεθερά της καθώς αυτή θα εισχωρεί στα δικά της πεδία κυριαρχίας.


Γι’αυτό αγαπητές μανούλες που μεγαλώνετε αγόρια, μελλοντικούς συζύγους και πατεράδες.......

Να είστε μία καλή μητέρα, πάντα παρών για το παιδί σας με έναν αόρατο μη ασφυκτικό τρόπο, δίνοντας του αγάπη και ασφάλεια, χωρίς όμως να το θεωρείται προέκταση του εαυτού σας, συνέχειά σας. Να μη συγκρίνεται τον γιο σας με τον σύντροφό σας και φορτισμένα λόγια αγάπης όπως ‘’μωράκι μου’’, ‘’ερωτά μου’’, να λέγονται μόνο κοιτώντας στα μάτια τον σύζυγό  σας. Έτσι, ώστε κάποια στιγμή, το αγοράκι σας, να μπορεί να ακούσει τις παραπάνω λέξεις από μία άλλη γυναίκα, και όταν ανοίγει τα μάτια του να μην αντικρίζει πάλι εσάς μπροστά του!


Αγαπώ κάποιον σημαίνει του δίνω την ελευθερία να πράττει αυτόνομα! Μεγαλώστε αυτόνομους, ανεξάρτητους, πετυχημένους άντρες και καμαρώστε γι'αυτούς!

''Οι γονείς χρωστάνε τα πάντα στο παιδί τους...Το παιδί τους δεν τους χρωστάει τίποτα!!''